SLA Perverse contractvorm

Als ik naar de bakker ga en een brood bestel pakt de mevrouw die me helpt dat brood meteen uit het rek. Anders nog iets meneer? In de ICT ligt dit anders. Daar wordt mijn vraag als klant verwerkt onder de voorwaarden van een SLA, oftewel een Service Level Agreement. Dit is overeenkomst tussen klant […]

Ervaring versus onbevangenheid

Laatst zag ik een interview met Jan Lammers over Max Verstappen. Hij stelde dat ‘het is niet hetgeen dat niet weet wat je beperkt, maar juist hetgeen wat je wel weet’. Voorts gaf hij aan dat ervaring ten koste kan gaan van onbevangenheid. Ik heb hier eens over nagedacht, en ja, Lammers heeft gelijk.
Gelukkig bestaat er een heel goede remedie: blijf leren en jezelf ontwikkelen. Ga met nieuwe en andere dingen aan de slag. Dan staat je ervaring je nooit in de weg, maar blijf je constant op zoek naar nieuwe uitdagingen! Lekker onbevangen, en het geeft een geweldig gevoel. Ik spreek uit ervaring.

Ockam’s Razor: so true!

De Engelse filosoof en monnik William of Ockham (1287-1347) had het bij het rechte eind met zijn visie op vooronderstellingen.
Hij stelde dat de hypothese met de minste aannames en entiteiten de beste kans maakt om iets te verklaren.

Vaar dus zo weinig mogelijk op aannames als je iets doet.

Een beleidsplan bijvoorbeeld is doorspekt met voorspellingen en aannames. Maar op microniveau kan het ook. Door bijvoorbeeld een gesprek in te gaan denkende te weten wat de ander verwacht.
Wees op je hoede als je dingen hoort als: ‘ik ga ervan uit dat’, ‘ik neem toch aan dat’, of ‘gebaseerd op de cijfers van vorig jaar verwacht ik dit jaar weer een groei van 10%’.

Vraag en stel vast. Neem niet aan. Dat mag je van me aannemen!

assumption

Mailen is ouderwets en inefficiënt

mailToegegeven, ik doe het zelf nog dagelijks maar mailen is niet meer van deze tijd. Ga eens na hoeveel tijd je kwijt bent met zoeken naar en in mails, het ordenen van mails en het archiveren ervan. En dan heb je nog geen letter gelezen.
In de privésfeer zijn we al een stuk moderner. Mailen doen we nauwelijks nog. We communiceren via whatsapp, messenger, Facebook, Instagram en zelfs via chatfuncties binnen games.
In het zakelijke communicatieverkeer gaat het zeker ook die kant op. En snel! De ontwikkeling van communicatietools is gericht op het afhandelen van taken en het werken in teams. Waar binnen een chatfunctie de game de gemene deler is, is het project waaraan we werken dit binnen zakelijke tools. Kijk voor de aardigheid eens naar applicaties als Bluekiwi en Asana. Werkt beter, efficiënter en sneller dan mail!

Nieuwe ISO-9001: Kans met valkuilen

Vandaag komt de nieuwe ISO-9001 uit, althans de FDIS (Final Draft International Standard). Als alles volgens plan verloopt wordt deze zonder wijzigingen omgezet in de definitieve norm.
Productconformiteit is een belangrijk uitgangspunt. De gecertificeerde organisatie moet aantonen dat haar product of dienst voldoet aan de wettelijke eisen en aan de eisen die klanten en de organisatie zelf daaraan stellen. Een prima zaak.
Belangrijk is ook de introductie van risicomanagement binnen de norm. De risico’s die een organisatie loopt om niet te voldoen aan de eisen moeten worden vastgesteld en gewogen. Op basis daarvan moeten beheersmaatregelen worden vastgesteld en ingevoerd. Alweer een goede zaak.

Waarom dan toch valkuilen? Welnu: bijleren is ook afleren. Alle betrokken partijen zullen eraan moeten wennen dat het de organisatie is die de risico’s bepaalt en weegt. Ook is het de organisatie die bepaalt in hoeverre en welke beheersmaatregelen noodzakelijk en effectief zijn. Dit is niet aan de norm en dus ook niet aan auditoren. Ik ben benieuwd naar de praktijk!

ISO-9001

Goedkoop, snel en goed. Vergeet het maar!

Laatst kwam ik deze afbeelding tegen. Een ondernemer die het begrepen heeft!

Ik daag je uit: kijk of luister eens kritisch naar een aantal commercials. Ze missen allemaal minstens één element, sommigen  twee, een enkeling zelfs alle drie.

Ik hoor het wel.

cheap

Bijleren is ook afleren

In de dynamiek van de tegenwoordige tijd worden we overspoeld met nieuwe ontwikkelingen en inzichten. De internationalisering doet er nog een schepje bovenop. Iedereen moet blijven leren om aan de bak te kunnen blijven. Zelf ben ik ook een aantal trainingen aan het volgen.

Hierbij valt me iets op. Als je iets nieuws leert komt dat vaak (niet altijd) in de plaats van iets anders. Waarom vertellen we de trainees niet eerst wat ze moeten afleren? Beginnen we dan met bijleren!Learning-By-Unlearning

Controle is goed, Vertrouwen is beter!

Simon Sinek legt het even voor u uit. Maakt het voor mij een erg snel blogje deze keer.

Veel plezier!

 

Waarom diploma’s onzin zijn (7)

Onderwijs, bekroond met een diploma, is lange tijd een handleiding voor de carrière geweest. Zorg dat je een diploma hebt en je kostje is gekocht.
Zo eenvoudig is het niet meer. Kennis is aan bederf onderhevig en heeft dus, net als een pak melk, een houdbaarheidsdatum. De handleiding die onderwijs heet is slechts een beperkte periode bruikbaar. Dat past helemaal bij de huidige generatie die geen handleidingen meer leest. Niet kennis, maar informatie is tegenwoordig het sleutelwoord. Je moet de kunst verstaan om relevante informatie te ontsluiten en deze toe te passen.
Een diploma geeft eigenlijk alleen aan dat je in staat bent om op een bepaald niveau te denken. Niet meer en niet minder.
Het diploma is dus gewoon het toegangsbewijs tot een vervolgopleiding en vervolgens de arbeidsmarkt. Aan alle eindexamenkandidaten: veel succes met het binnenhalen van je ‘ticket’!
golden-ticket

De waanzin van de KPI’s

Als je vanuit mijn woonplaats Roermond de trein neemt naar Rotterdam moet je in Eindhoven overstappen. Meestal is de trein op tijd en heb je keurig aansluiting. Soms rijdt de trein naar Rotterdam voor je neus weg terwijl je al enigszins zenuwachtig uitstapt. Hij had net zo goed even kunnen wachten, die drie minuten haalt hij wel in. Toch rijdt hij weg.

De reden hiervoor? Het ‘percentage treinen op tijd’ is een belangrijke KPI voor NS. Blijkbaar belangrijker dan ‘klanttevredenheid’, dat een subjectieve indicator is.

Ik constateer in veel organisaties dat KPI’s niet congruent zijn. De ene manager stuurt ten koste van de andere op ‘zijn’ doelen. De oplossing is simpel: KPI’s toetsen aan missie, visie, strategie en aan de andere KPI’s. Kan toch niet zo moeilijk zijn!

missed_target