Democratie achterhaald bestel?
Er zijn vier redenen waarom ik vraagtekens zet bij het functioneren van ons politiek bestel:
- Voor politici is er geen competentiecheck aan de voorkant.
- Je weet bij politici niet zeker wat je aan ze hebt. Vandaag is het dit en morgen is het ‘om politieke redenen’ dat.
- Veel politici zitten er niet voor het algemeen belang (uiteraard te behartigen vanuit de eigen overtuiging), maar ter eigen eer en glorie.
- De cyclus van 4 jaar brengt met zich mee dat beleid per definitie voor de korte termijn wordt gemaakt.
Dit in acht nemende is de verandercapaciteit op basis van politieke beslissingen gereduceerd tot nul.
Ja en Nee…
Ongeveer 94 procent van de Nederlanders in de leeftijd van 12 tot 75 jaar beschikte in 2010 over internet.(CBS) Dus ja en nee. Niet de Democratie op zich maar de uitvoering van de Democratie is achterhaald.
De volksvertegenwoordiging lijkt er niet in te slagen om het volk op accurate wijze te vertegenwoordigen. Een poging om het uit te leggen…. Een regeerakkoord waar grote delen van de bevolking op verscheidene punten problemen mee heeft, wordt via social media afgeschoten in een ieder zijn eigen kring van gelijkgestemden over dat betreffende punt. Mogelijk vinden er zelfs mobilisaties plaats t.b.v. stakingen e.d.. Dit alles doordat men niet het idee heeft dat hun gedachte juist vertolkt wordt naar een passende oplossing.
Waarom niet veel meer volksraadpleging via het enige wat bijna heel Nederland lijkt te verbinden, de digitale snelweg. In theorie kan het nooit moeilijk zijn om elke DigiD bezitter de mogelijkheid te bieden, binnen X-periode te laten meebeslissen in vraagstukken die ter tafel komen, en de uitkomst mee te nemen in de uiteindelijke besluitvorming. Dat nu nog een deel van de bevolking geen internet heeft of niet snapt hoe het werkt is tegen de tijd dat het operationeel zou kunnen zijn wel opgelost.
Geen “Doe es normaal man” discussies in de kamer, geen protesten tegen Griekenland en de EU om maar een paar voorbeelden te noemen, nee, U, de burger bepaald wat er gebeurd en draagt de consequenties.
Begin met het uitvoeren en opzetten van dit stelsel op lokaal en later gemeentelijk, provinciaal niveau. U beslist over uw dorp, stad, leefomgeving, land. Het is een beetje X-factor in het groot alleen halen we de “artiesten” weg en is de muziek die gemiddeld het meest gewaardeerd word hetgene wat speelt.
Uiteraard bestaat ook hier een risico op stemmen die worden gekocht en verkocht en ligt dus corruptie op de loer. Breng derhalve de stemuitslagen in kaart en projecteer deze op een kaart van Nederland, zo zullen (naar mijn idee) de in social media bestaande kringen ook in real life gaan samenclusteren (ver in de toekomst) en vervallen vervolgens de belangen om een ander te overtuigen. Denk hierbij aan autoloze clusters, energieloze clusters en denk bijvoorbeeld eens aan de huidige “Biblebelt”.
Naar mijn idee zal dit de volgende grote verschuiving binnen de politiek gaan worden en zal dit niet per definitie goed uitpakken aangezien wij als volk ons hebben laten leiden, de inzichten over veel onderwerpen niet kennen. We zullen in elk geval kiezen voor hetgeen wat ons belangrijk lijkt.
Er valt nog meer over te zeggen en ik heb er nog heel veel gedachten over, maar dit is het voor nu.
Je hebt uiteraard gelijk. Hoewel, die twee jaar met een demissionaire regering bij jullie in België ging toch eigenlijk best goed. Toch?
En dat zakenkabinet in Italië laatst?