Duurzaam is niet voor de eeuwigheid

Als met ‘duurzaam bouwen’ bedoeld wordt ‘bouwen voor de eeuwigheid’, dan maken we een grote denkfout!
Wie bouwt voor de eeuwigheid zal namelijk altijd geconfronteerd worden met het moment dat het gebouw niet meer aan de eisen voldoet. In de huidige tijd van enorme veranderingen ligt dit moment steeds korter na de oplevering. In schrijnende gevallen zelfs ervoor! In dat geval wordt het gebouw maatgevend voor wat je er (nog) mee kunt. De dan geldende eisen ten spijt.
Duurzaam bouwen betekent dat er iets gerealiseerd wordt dat aan de eisen van dit moment voldoet. Vervolgens moet het mogelijk zijn om het object in de toekomst, zonder enig probleem, af te breken en de grondstoffen opnieuw te gebruiken.
Organisaties die dit hebben begrepen kunnen de markt met flexibele concepten bedienen. We gaan van ‘een huis voor het leven’ naar ‘een huis voor een levensfase’. De financiering en afschrijving van een huis krijgen parallellen met die van een auto.

1 antwoord
  1. Sander
    Sander zegt:

    Ger, deels mee eens. Hergebruik, flexibel ja. Maar als we afgelopen 60 jaar wat minder hadden gelet op de kosten en meer hadden gebouwd volgens de eeuwenoude bekende gebruiken van zuid-oriëntatie, thermische massa, etc. dan hadden we nu niet zo veel onbruikbare rommel in de gebouwde omgeving. Een huis uit de jaren 50 kun je het beste meteen afbreken, een huis uit de jaren 30 is over het algemeen veel beter gebouwd, en kun je dus renoveren. Gelukkig worden concepten zoals Passief Huis en Nul-Energie-Huis steeds populairder. Daarmee gaan we op veel gebieden terug naar de gebruiken van vroeger (en meer natuurlijk) terwijl we de waanideeën van de jaren 60, 70, 80 achter ons laten.
    Verreweg de beste manier om de totale levenscycluskosten te reduceren (en energie en grondstof zo efficiënt mogelijk in te zetten) is door de levensduur te verlengen van datgene wat we maken. Dat geldt voor auto’s, wasmachines en ook voor gebouwen. Stap 1 van hergebruik is om het gemaakte product zo lang mogelijk te hergebruiken (al dan niet flexibel aangepast) en pas als het echt niet anders kan moet je de grondstoffen eruit halen en ze elders inzetten voor nieuwe producten.

Reacties zijn gesloten.