Kennis delen is macht!

‘Scientia potentia est‘, ‘Kennis is macht’ is een uitspraak van Francis Bacon uit 1624. Wetenschap en technologie zouden de mensheid vooruithelpen is wat hij bedoelde.

Anno 2013 nemen we zijn uitspraak helaas te letterlijk. Kennis is macht. Oftewel: als ik meer weet dan de ander heb ik een voordeel. Onzin!

Kennis delen is macht! Hoe meer ik deel, hoe meer ik terugkrijg en hoe meer ik mezelf en de ander kan ontwikkelen. Mensen die niet delen raken dus juist achterop!

Dit uitgangspunt is de belangrijkste reden voor mij om te gaan bloggen. Ik heb een grof idee welke kant het op moet met deze blog. Ik ga op basis van mijn levens- en werkervaring inzichten met de lezer delen. Voor de goede orde: het zijn mijn inzichten. Het zijn geen bewezen waarheden, maar mijn waarheden binnen een bepaalde context.

Dat geeft mij de vrijheid bestaande inzichten en situaties ter discussie te stellen zonder dat daar meteen een onderbouwing voor hoeft te zijn.

Veel plezier!

Ger Bothmer

9 antwoorden
 1. Lout schampers
  Lout schampers zegt:

  Ger,

  Jouw stelling kan niet kloppen als je het begrip “macht” in deze bewering wilt handhaven. Juist het delen van kennis zal macht teniet doen.

  Macht is het vermogen van personen of groepen om andere personen, groepen of zaken de wil op te leggen, eventueel tegen de wensen of belangen van die anderen in.

  Bij macht ga je er dus per definitie van uit dat er een verschil dient te zijn tussen de twee groepen of individuen, immers er is sprake van een machtige en een onmachtige partij.
  Jouw intentie is door het delen van kennis de verschillen tussen de onderlinge groepen of individuen op te heffen, waardoor juist de machtspositie van de een ten opzichte van de ander verdwijnt.

  Het Latijnse “potentia” betekend echter zowel “macht” als “vermogen”. Ik ben wel van mening dat door kennisdeling het vermogen (lees; capaciteit) van de twee groepen of individuen zal groeien, echter macht zal verdwijnen.

  Zo, wat dacht je daar van?

  • Ger Bothmer
   Ger Bothmer zegt:

   Ha Lout,

   Grappig dat je inzoomt op de betekenis van het woord macht.
   Het onderstreept mijn opmerking dat het spreekwoord ‘kennis is macht’ uit zijn verband gerukt is.
   Je laatste zin dat kennisdeling tot groei leidt is exact wat ik bedoelde.

   Groeten,

   Ger

 2. Ruige
  Ruige zegt:

  Je zegt kennis is macht is onzin, maar in je comment erna geef je aan dat je je kennis nog zelfs verder kunt vergroten door te delen, krijg je kennis terug, dus die wordt groter.. en je macht dan misschien ook? Dus kennis is macht slaat wel ergens op? Stof tot nadenken

  Eenvoudiger gezegd:
  Een persoon aan de macht maakt je organisatie niet effectiever.. de organisatie heeft er meer aan dat je ervoor zorgt dat mensen die onder je staan bv met z’n allen 30% groeien in kennis in een bepaald vakgebied dan dat jij alleen 30% groeit. Creeert veel meer body, vrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden voor allen.

  • Ger Bothmer
   Ger Bothmer zegt:

   Ruige,
   Spijker op de kop.
   Organisatie 10% laten groeien is zelfs effectiever dan top 50% laten groeien.
   Groeien doe je onder andere door te delen.
   Tada,
   Ger

 3. Eduard de Roode
  Eduard de Roode zegt:

  Hallo Ger,
  Een vraag die in mij opkomt is, wat voor kennis wil je delen/toetsen?
  (http://kennismanagement.wikispaces.com/Wat+is+kennis%3F) Op deze pagina staan een aantal voorbeelden wat kennis is. Deze spreekt mij het meest aan: “Weggeman definieert kennis als de som van informatie, ervaringen, vaardigheden en attituden”. Ik hoor graag van je.
  Verder ben ik een voorstander van kennis delen.

  Met vriendelijke groeten,
  Eduard de Roode

  “Kennis is nog geen wijsheid”.
  Arthur Schopenhauer

 4. Ger Bothmer
  Ger Bothmer zegt:

  Hallo Eduard,
  Ik wil me in deze blog niet bezig houden met definities. Ik zal even uitleggen waarom niet.
  In bovenstaand ‘post’ geef ik zeer bewust aan dat ik een aantal zaken wil delen die vanuit mijn ervaring bij mij zijn blijven hangen of zijn opgekomen. Geen wetenschappelijk bewezen zaken dus, maar bewust mijn inzichten/waarheden in een bepaalde context. Geeft lekker veel vrijheid om over veel onderwerpen mijn mening te geven, zaken ter discussie te stellen of gewoon lekker maar wat te roepen.
  Ik wil daarbij niet de handicap hebben alles onderbouwd te moeten uitleggen. Dat heb ik genoeg moeten doen in mijn carriere. Ik beleef daar geen plezier aan. Het is namelijk voor mij niet de kern waarom het draait. Vertaald naar mijn eerste ‘post’: kennis delen is goed. Punt aan de lijn. De definitie van kennis is voor mij van weinig belang in deze.

  De onderwerpen zullen zeer divers zijn. Laat je verrassen. Ik wil wekelijks één ‘post’ plaatsen. Ik heb mezelf opgelegd alles binnen de150 woorden te houden.

  Groeten,
  Ger

  PS: wijze uitspraak van Schopenhauer!

Reacties zijn gesloten.