Maatschappelijk Verantwoorde Onzin?

De opkomt van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) doet sterk denken aan de opkomst van ISO rond 1990.

Iedereen wil het hebben, maar slechts weinigen weten het echte ‘waarom’ naar de organisatie te vertalen. ‘Dat moet van ISO’ is vervangen door ‘dat moet van MVO’.

Niets (sorry weinig) MOET van MVO. Er staat nergens dat je groene stroom moet inkopen en ook nergens dat je de verwarming twee graden lager moet zetten. Ook eist MVO niet dat je een of ander goed doel sponsort of in een Prius gaat rijden.

Helaas zijn het deze misvattingen die (opr)echt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de weg staan. De zin is ons al over nadat we bovenstaande dingen gedaan hebben omdat het ‘moet’.

Hoe dan? Vervang het woord ‘Ondernemen’ door de activiteit van je organisatie of afdeling. Ga dan eens nadenken en kom uit bij thema’s die echt over je organisatie gaan. Erg verrassend!

Wat dacht je van:

  • Maatschappelijk verantwoord vervoeren
  • Maatschappelijk verantwoord adviseren
  • Maatschappelijk verantwoord handhaven
  • Maatschappelijk verantwoord onderwijzen
  • Maatschappelijk verantwoord produceren
1 antwoord
  1. Armand Dohmen
    Armand Dohmen zegt:

    Ger, mooi betoog. Met name je laatste suggestie om Ondernemen te vervangen vind ik erg sterk. Maar MVO heeft naar mijn mening wel wat met ‘moeten’ te maken. Namelijk dat je als ondernemer niet alleen de dingen doet die strikt genomen ‘moeten’, maar dat je verder klijkt in de (directe en indirect) omgeving van je organisatie en het effect van jouw organisatie daarop.

Reacties zijn gesloten.