Waarom diploma’s onzin zijn (1)

80% van wat we weten en kunnen hebben we informeel geleerd. We hebben het dus geleerd zonder dat dit de bedoeling was. Dus niet op school of op een cursus of zo.

Wel vaak tijdens het werk, thuis of gewoon door anderen dingen te zien doen. Denk er maar eens aan hoeveel dingen je kunt en weet zonder dit formeel geleerd te hebben:

  • Een dialect
  • Een vaardigheid, bijvoorbeeld koken of lassen
  • Carnaval vieren
  • Computervaardigheden
  • Hoe dingen verlopen binnen een organisatie

Ook de overheid heeft informeel leren erkend, onder andere door het ‘Convenant ter stimulering van het arbeidsmarktinstrument EVC als onderdeel van een Leven Lang Leren’. ^(&@*!*&*^%#@&%

Je kan dus tegenwoordig een certificaat krijgen voor je werkervaring. Leuk, meer niet. Het staat immers ook al in je CV!

Of nee! Niet leuk! Onzin! We moeten alleen af van de gedachte dat we een papiertje nodig hebben om iets te kunnen, maar gewoon accepteren dat je ook dingen kunt zonder diploma.

2 antwoorden
  1. Eduard de Roode
    Eduard de Roode zegt:

    Een diploma is een bewijs dat je een aantal vaardigheden en competenties hebt ontwikkeld, informatie hebt verkregen op een bepaald gebied (studierichting). Je zult hiermee dus aan de slag moeten gaan, kennis ontwikklen. Dit betekend in de praktijk dat je een voor sprong kunt hebben op mensen die geen diploma hebben. Het informeel leren gaat vlotter immers je hebt al informatie en de vaardigheid leren leren bezit je ook al. Stel je hoeft geen rijbewijs te halen hoe zou de wereld er dan uit zien. De transplantatie lijsten zouden korter worden.

    ~ Leer van de fouten van anderen. Je hebt niet genoeg tijd om ze allemaal zelf te maken. (Dalai Lama)

    Groet Eduard, De meeste mensen hebben de behoefte om te groeien, om zichzelf te ontwikkelen. Dagelijks komen er vele lessen voorbij. Lessen om van te leren. Veel succes!

    • Ger Bothmer
      Ger Bothmer zegt:

      De serie ‘Waarom diploma’s onzin zijn’ bevat (tot heden) 4 artikelen.
      Ik sluit af met een nuancering waarom het toch ook wel zinvol kan zijn.
      Keep following my blog!

Reacties zijn gesloten.